logotype

Vijesti/Aktualno

Povećanje cijena telekom usluga

Slijedom odobrenja izmjena Općih uvjeta poslovanja telekom operatera (odobrio HAKOM krajem 2022. godine), telekom operateri imaju pravo jednom godišnje usklađivati odnosno povećavati cijene svojih usluga  prema indeksnoj klauzuli utvrđenoj na temelju objave Državnog zavoda za statistiku o prosječnoj godišnjoj stopi inflacije za prethodnu godinu. Svi veći telekom operateri su već obavijestili svoje pretplatnike o postotku povećanja mjesečnih naknada.

A1 je odlučio da će im mjesečne naknade od 1. lipnja poskupjeti za 6,9%, Hrvatski Telekom  i ISKON svoje će mjesečne usluge od 1. srpnja naplaćivati 6,5% više, kao i Telemach koji će primijeniti postotno povećanje od 7,2% od 1. srpnja 2024. 

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku prosječna godišnja stopa inflacije u 2023. godini iznosila je 8,0%.  

Stopa uvećanja se primjenjuje isključivo na iznose mjesečnih naknada tarifa, paketa, usluga i opcija definiranih službenim cjenicima i ne odnosi se na pre-paid usluge.

Prve uvećane račune će pretplatnici A1 telekoma dobiti u srpnju, a Hrvatskog Telekoma, ISKON_a i Telemacha u kolovozu 2024.

Korisnici nemaju mogućnost raskinuti pretplatničke ugovore prije isteka ugovorenog perioda bez plaćanja penala. Tu su mogućnost imali početkom prošle godine, kada su većina telekom operatora mijenjali svoje opće uvjete poslovanja radi uvrštenja indeksne klauzule u stavku obveze koju budući pretplatnik prihvaća potpisom ugovora. Postojeći pretplatnici nisu trebali prihvatiti ove izmjene općih uvjeta svog operatora nego su mogli u roku 30 dana od zaprimanja pisane obavijesti raskinuti pretplatnički ugovor bez plaćanja penala radi prijevremenog raskida ugovora sa obveznim trajanjem 24 mjeseca.

 

Savjetnica za telekomunikacije

Zagorka Krvavica, dipl.ing.

2024  Splitski potrošač   globbers joomla templates